Materiaal soorten

Polyester, fiberglass, polystone & polyresin


Onze objecten worden geheel met de hand vervaardigd. Het kunststof polyester wordt op professionele wijze gegoten, gedroogd en op ambachtelijke manier geschuurd en beschilderd. Daardoor kan het voorkomen dat er kleine oneffenheden te vinden zijn. Dit is inherent aan het product en wordt beschouwd als acceptabel en binnen de marge van het materiaal en product. Op de constructie van het object heeft dit geen negatief effect.

Polyester

Het hoofdbestandsdeel in onze beelden bestaat uit hoogwaardig polyester kunststof. Mensen denken bij polyester vaak alleen aan kleding. Maar niets is minder waar. In tal van toepassingen wordt polyester gebruik.Het gebruik van dit materiaal is een bewuste keuze. Dit materiaal heeft ten opzichte van de alternatieven zoals; beton, metaal, brons en hout, het minste onderhoud nodig. Daarbij doet de kwaliteit niet onder m.b.t. het eindresultaat. Zo hebben wij beelden in het assortiment die zeer waarheidsgetrouw zijn. Tot aan de haren en vacht aan toe. Maar ook gladde gepolijste beelden, die net op porselein lijken, zijn met dit materiaal te vervaardigen en zijn terug te vinden in onze collectie. Een andere mooie bijkomstigheid is dat polyester kunststof langer bestand is tegen de weerselementen dan eerder genoemde materialen. De gegoten beelden zijn hol van binnen.

Fiberglass

Fiberglass is een composiet (opgebouwd uit verschillende materialen). Ook wel laminaat genoemd. Fiberglass beelden bestaan hoofdzakelijk uit polyester gecombineerd met glasvezel. De glasvezels zorgen voor extra stevigheid. Het is echter wel een arbeidsintensiever proces. Gezien de mal eerst wordt ingelegd met Glasvezel. En daarom vaak duurder. De meest bekende toepassingen zijn bijvoorbeeld; zeiljachten, roeiboten en autobumpers.

Polystone

Wat is het nu precies Polystone? Een veel gestelde vraag. Veel artikelen die eruit zien alsof ze zijn gemaakt van; steen, beton, brons of hout, zijn vaak gegoten van Polystone. Niet altijd is het onderscheid in deze verschillende materialen te maken gezien polystone kan aanvoelen, klinken en wegen als eerder genoemde materialen. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de hoeveelheid steen dat er in is verwerkt. De naam geeft al aan dat polystone een combinatie is van polyester (kunststof kunsthars) gemengd met steengruis. Dit neemt niet weg dat ook bij het maken van een polystone beeld een hoop vakmanschap en ambacht komt kijken. Expertise en oog voor detail zijn erg belangrijk voor de kwaliteit van het uiteindelijke beeld. Door het vermengen van de steen met de kunsthars ontstaat een gietbaar mengsel. Dit mengsel wordt gegoten in een mal van het uiteindelijke beeld. Na uitharding wordt het beeld uit de mal verwijderd. Het overtollige gietsel, oneffenheden en randen van het beeld worden in meerdere stappen glad geschuurd. Vervolgens wordt het gepolijst. De mate van het polijsten hangt af van het uiteindelijke beeld. Vervolgens wordt het beeld in een primer gezet. Na het drogen wordt het beeld met de hand geverfd en gecoat (met blanke vernis of lak). Het resultaat is een beeld dat net zo aanvoelt als een stenen beeld maar onderhoudsvriendelijker is.

Polyresin

Polyresin is een vloeibaar kunsthars. Veel artikelen worden tegenwoordig vervaardigd van polyresin. Het kunsthars heeft als voordeel dat er geen vocht in kan dringen zodat het als materiaal uitermate geschikt is om buiten te plaatsen. Waarbij slechts minimaal onderhoud nodig is. Veel artikelen die zijn vervaardig van polyresin zien eruit alsof ze zijn gemaakt van porselein of glas. Dit omdat polyresin zeer glad geschuurd en gepolijst kan worden. Veel van onze design beelden en kunstbeelden zijn dan ook van dit materiaal gemaakt. Het vervaardigen van een polyresin beeld komt overeen met de overige methoden en materialen. Eerst wordt er een mal gemaakt aan de hand van een driedimensionaal klei beeld. Vervolgens wordt de kunsthars in deze mal gegoten. Na het uitharden wordt het beeld uit de mal gehaald. Overtollige resten en oneffenheden worden met de hand weg geschuurd. Vervolgens wordt het beeld gepolijst, met de hand beschilderd en in een coating gezet. Het uiteindelijke beeld voelt en ziet eruit als porselein maar weegt slechts een fractie en is minder kwetsbaar, en tevens geschikt om buiten neer te zetten.

Artresin

Artresin is net als polyresin een vloeibaar kunsthars. Slechts de samenstelling verieert van polyresin. Waardoor de afwerking een uitermate glad oppervlakte krijgt. Ook dit materiaal is uitermate geschikt om zowel binnen als buiten te plaatsen. Waarbij slechts minimaal onderhoud nodig is. Het vervaardigen van artresin beeld komt overeen met de eerder genoemde processen. Een zeer mooi en hoogwaardig materiaal.